Sebenarnya banyak kali aku cuba sediakan pisang goreng. Berikut adalah keputusan eksperimen untuk pisang goreng yang telah lakukan sepanjang tempoh setahun di Dundee:
Cubaan pertama : Tak rangup
Cubaan kedua : pisang lembik + tak rangup (lagi teruk!)
Cubaan ketiga : tak rangup + serap minyak (muak dan mual tekak aku!)
Cubaan keempat : Menjadi lah pulak (tengok gambar tu!)
Cubaan kelima: ulang resepi cubaan keempat tapi result keluar = pisang lembik dan tak rangup (merosot)
Cubaan keenam: Rangup + okay
Ini diperturunkan resepi kami (sebahagian resepi adalah rahsia masakan Melayu --> biasa ni dalam budaya kita; merahsiakan resepi yang akhirnya semua hilang ditelan zaman. Ia adalah satu amalan yang amat bercanggah dengan budaya ilmu menurut Islam):
Bahan-bahan:
Pisang, tepung gandum, garam, mentega, kelapa parut, minyak masak (utk menggoreng) dan api gas (utk panaskan kuali .. eh nak sebut semua ke ... kuali, senduk, ... yang penting budak-budak kena bertenang sebab chef tengah tension mencuba resepi ni he he he)
Petua: Goreng dengan api yang panas betul! Baru rangup rupanya!
No comments:
Post a Comment